Απαραίτητα για αυτό το blog!

Αυτό το blog δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει άλλο ένα blog μαγειρικής αλλά ένα blog διάφορων συνταγών που απαντούν στο ερώτημα: Πως μπορώ να τρώω σωστά, με "μυαλό"και όχι μόνο θέλοντας να "διασκεδάσω τρώγοντας", έχοντας επίγνωση ότι αυτό που τρώμε σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει την υγεία μας μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Έχοντας την εμπειρία χρόνιας πάθησης αλλά και τη θετική εμπειρία σε σειρά προβλημάτων απλώς με την αλλαγή της διατροφής μου, προσπαθώ να σας δώσω μερικές ιδέες ίσως και γνώση.


Σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι δυσανεκτικοί (πολλοί είναι και δεν το γνωρίζουν) ή αλλεργικοί (η πάθηση λέγεται κοιλιοκάκη) στη γλουτένη (πρωτεΐνη σιταριού). Άλλοι δεν γνωρίζουν ότι η ζάχαρη είναι τροφή για τα καρκινικά κύταρρα που συχνά πυκνά κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μας επισκέπτονται μεμονομένα. Πως όταν έχεις δυσκοιλιότητα πρέπει να αποφεύγεις τα μανιτάρια αφού είναι μύκητας αλλά και τα γαλακτοκωμικά αφού περιέχουν ίσως την πιο επικίνδυνη ζάχαρη (λακτόζη) που τρέφει κάθε κακό μύκητα ή ζωντανό οργανισμό στο έντερο, για να μην αναφέρουμε την επιβάρυνση των ζώων από εμβόλια, ορμόνες κλπ.


Πως όταν έχεις μια απλή ζαλάδα ή μια υπνηλία μπορεί να μην φταίει η κούραση αλλά αυτό που έφαγες!


Αλλά ακόμα κι αν όλα αυτά είναι γνωστά σε κάποιους ίσως να μην γνωρίζουν ότι υπάχουν και άλλα συστατικά εκτός από το λευκό αλεύρι, το σιτριά, τη σίκαλη, που περιέχουν γλουτένη όπως ο αμάρανθος, το φαγόπυρο και το κεχρί. Ότι υπάρχει τρόπος να παίρνεις το ασβέστιο από πολύ πιο πλούσιες πηγές απ'ότι τα γαλακτοκωμικά όπως το μπρόκολο και τα φασόλια. Ότι μπορείς να φτιάξεις πολύ πιο υγειή γλυκά χωρίς ζάχαρη ή σοκολάτα.


Σε κάθε περίπτωση όσο υγιεινό και να θεωρείται κάτι πρέπει να θυμάστε ότι δεν κάνει να το τρώτε συνέχεια αλλά κι να συνυπολογίζεται αν κάνει καλό ειδικά σε σας. Ο οργανισμός μισεί την επανάληψη, χρειάζεται εναλλαγή και πρόγραμμα, με βάση τις ιδιαιτερότητές του και με βάση την εποχή...


Η ιδέα για να ξεκινήσει αυτό το blog δόθηκε μέσα από τη λειτουργία της ιστοσελίδας μου, που έχει να κάνει με την πάθησή μου. Για όσους την έχετε επισκεφτεί θα ξέρετε πως μια βασική πτυχή στη θεραπεία αυτή σύμφωνα και με το πρωτόκολλο του Dr Klenner αποτελεί η διατροφή.

Πολλοί ξεκινούν το πρωτόκολλο με δυο μεγάλους φόβους... Τις ενέσεις και τη δυσκολία να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες λόγω των σημαντικών αλαγών.
Όμως και το ένα και το άλλο είναι μύθος. Εδώ ασχολούμε αποκλειστικά με το δεύτερο.

Είναι αλήθεια ότι για να αλλάξει κανείς τη διατροφή του χρειάζεται χρόνος, ευρηματικότητα, γνώση και πρόγραμμα ώστε η αλλαγή αυτή να είναι σταθερή και με ποιότητα. Σε αυτό προσπαθώ να συμβάλλω με βάση την εμπειρία και τις διατροφικές μου προτάσεις.

Ο δικτυακός αυτος τόπος θα καταρρίψει στην πράξη τους εξής μύθους:
Μύθος 1ος: Ένας τέτοιος τρόπος διατροφής με περιορίζει τόσο πολύ που ουσιαστικά θα υποσιτίζομαι...
Μύθος 2ος: Δεν θα μπορώ να κάνω πρόγραμμα αφού έχω πολύ λίγες επιλογές σε τροφές.
Μύθος 3ος: Πρέπει να συμβιβαστώ με το γεγονός ότι τα φαγητά μου σε μεγάλο βαθμό θα είναι πλέον άνοστα.
Μύθος 4ος: Δεν θα τρώω στο εξής σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί αποκλείεται να υπάρχει κάτι που να πληρεί το διατροφικό μου πρόγραμμα.
Μύθος 5ος: Αν δεν πίνω γάλα δεν θα παίρνω πρωϊνό καθόλου.
Μύθος 6ος: Αφού θα κόψω τελείως τη ζάχαρη και τα παράγωγά της... τέρμα τα γλυκά που τόσο αγαπώ.
Μύθος 7ος: Ένας "μακαρονάς" ή "ψωμάς" που σταματάει να τρώει γλουτένη δεν ξανατρώει μακαρόνια και ψωμί.

Όλες οι συνταγές μου είναι ελεύθερες γλουτένης (gluten free). Βασικά δεν περιέχουν σιτάρι, βρώμη, σίκαλη. Επίσης δεν περιέχουν ζάχαρη και οποιοδήποτε παράγωγό της (ζαχαρίνη, μαύρη ζάχαρη κλπ) ή συντηρητικά. Όπου κρίνεται αναγκαίο θα βρείτε σε κάθε συνταγή απαραίτητες παρατηρήσεις ή ενημέρωση για συγκεκριμένες τροφές (ποιες τροφές μπορείτε να αντικαταστήσετε, τι πρέπει να προσέξετε κα). Προσπαθώ όσ γίνεται να περιορίσω τα γαλακτοκωμικά (όπου χρειάζεται μόνο πρόβεια ή κατσικίσια και όχι αγελαδινά).
Καλή περιήγηση και μην ξεχνάτε να κάνετε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας!
Βαθμολογήστε τις συνταγές μου και ξεχωρίστε τις καλύτερες!