17 Ιαν 2008

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΡΥΖΙ

ΥΛΙΚΑ:
½ φλυτζάνι του καφέ ρύζι
½ κιλό αλέυρι από καλαμπόκι (προτιμήστε βιολογικό)
50γρ. μαγιά
½ φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 φακελλάκι μπέικιν πάουντερ (gluten free)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το ρύζι και στη συνέχεια το χτυπάμε στο μίξερ με λίγο ζεστό νερό μέχρι να γίνει χυλός.
Λιώνουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το λάδι, τη μαγιά και το ρύζι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώσπου να γίνουν ένας σφιχτός χυλός.
Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί, την αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε το μείγμα. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (μπορείτε να αφήσετε το ταψί στις εστίες της κουζίνας σας αν είναι ζεστή ή να τοποθετήσετε το ταψί πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό)
Ψήνετε το ψωμί στους 180ο για 20 λεπτά και στους 220ο για άλλα 10 λεπτά.
Προσοχή να μην κουνηθεί το μείγμα μέσα στο ταψί όταν φουσκώνει και μέχρι να μπει στο φούρνο.

2 σχόλια:

  1. Αρκετά έξυπνη συνταγή! Δεν είχα σκεφτεί να βράσω ρύζι για να κολλάει. Αν αλλάξει τη μαγιά με προζύμι ίσως να είναι πιο νόστιμο γιατί θα ξινίζει λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ! Είναι αποτέλεσμα πολλών δοκιμών (όχι μονάχα δικών μου) αλλά και αυτών που βοηθάνε κυρίως.

    Πέρα από τη νοστιμιά που είναι ζητούμενο υπάρχει και το ζήτημα του τι τρώει ο καθένας. Για παράδειγμα όταν λέμε μαγιά δεν εννοούμε μαγιά μπύρας η οποία περιέχει σίγουρα γλουτένη.
    Σε κάθε περίπτωση ο καθένας πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του αλλά και σε ένα μαγαζί με υγιεινές τροφές όπου μπορεί να δοκιμάσει ο,τιδήποτε από τα δυο χωρίς γλουτένη.
    Η ιδέα με το προζύμι είναι καλή μιας και αφορά τα ίδια υλικά, μόνο που χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη διαδικασία. Όποτε το δοκιμάσω θα σας πω.
    Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!
    Περιμένω προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή