22 Δεκ 2008

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ (Χωρίς Γλουτένη!)

ΥΛΙΚΑ (1 δόση: περίπου 100 μελομακάρονα)2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού χυμό μανταρινιών
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα μανταρινιού
1 ποτήρι κρασιού βρασμένα κανελογαρύφαλλα
1 ποτήρι κρασιού μέλι
1/2 κιλό φαγόπυρο
1/2 κιλό καλαμποκάλευρο ή ρεβυθάλευρο
2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ

Για το μέλωμα
1 ποτήρι νερό
350 γρ. μέλι
1/2 κιλό αμύγδαλα ή καρύδια ψίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε σε ένα μπρίκι με νερό τα κανελογαρύφαλλα. Παίρνουμε ένα ποτήρι του κρασιού νερό βρασμένο και διαλύουμε το μέλι μας. Στο χυμό των μανταρινιών ανακατεύουμε τη σόδα. Όλα αυτά μαζί με το λάδι τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού, τα αλεύρια και το μπέικιν, το αλάτι, τα κανελογαρύφαλλα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε με το χέρι. Αν είναι αραιή η ζύμη μας προσθέτουμε αλεύρι. Αφού δουλέψουμε για λίγο τη ζύμη πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα αλειμμένη με λάδι. Τα μελομακάρονα τα πατάμε σε έναν τρίφτη και απο τις δυο μεριές, πριν τα βάλουμε στο ταψί μας. Ψήνουμε στους 200 για περίπου μισή ώρα.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό με το μέλι σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει καλά, ρίχνουμε λίγα - λίγα τα μελομακάρονα για περίπου 1 λεπτό (ανάλογα με το πόσο τραγανά τα θέλουμε) και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την ψίχα αμυγδάλου η καρυδιών, (ανακατεμένη με λίγο κανέλα αν θέλουμε).

- Κρατώντας τις αναλογίες του αλευριού, δηλαδή σύνολο 1 κιλό μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο αλέυρι χωρίς γλουτένη θέλουμε. Το κριθάρι βοηθάει να γίνουν πιο αφράτα τα μελομακάρονά μας, οπότε αν σας επιτρέπεται χρησιμοποιήστε το! Αλλιώς αντικαταστήστε το με φαγόπυρο, καλαμποκάλευρο ή όποιο άλλο αλεύρι θέλετε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
- Το μπέικιν πάουντερ το ρίχνουμε πάντα πάνω στο αλεύρι για να φουσκώσει και ποτέ πάνω στα υγρά.

Καλή επιτυχία!

Βοηθητικές φωτογραφίες:

Η ζύμη σας θα μοιάζει κάπως έτσι...


This is another 100% Gluten free recipe for Christmas!
It contains no rye, oat or wheat,

You will need:

2 glasses of water olive oil

1 glass of wine mandarin juice

1 tablespoon mandarin scrap

1 glass of wine with boiled

1 glass of wine with honey

500gr buckwheat flour
500gr flour of maize or
Chickpea powder
2 tablespoons baking powder

1 tablespoon soda

a snap of salt


a snap of cinnamon-carnation in powder

a shot of cognac

FOR THE SYRUP:

One glass water
350gr honey
500gr almonds or walnuts (minced)

ΙMPLEMENTATION:

We boil in a coffee pot the cinnamon. In the mean while we dissolve the honey into a glass of wine with boiled water in it. We stir soda inside the mandarin juice. We throw all these together, with the olive oil, in a basin. Add the mandarin scrap, flours and baking powder, salt, cinnamon-carnation and the cognac. We knead for a while. If the paste seems to be too waterish then we add some more flour (of those referred here - any kind would be fine). The soonest we are ready we begin molding the honey cakes and place them on a baking pan which we have oiled first.
It is usual to apply (both sides) and slightly squeeze each honey cake on a scrub before you place them on your pan (it gives them a nice shape on each side).
Bake those to 200oC for about 30 minutes.

About the syrup: Boil the water with the honey into a saucepan. As soon as it boils for good throw the honey cakes for about one minute or less (depending on how crispy we like them to be) and place them into a plate.
We sprinkle with the almonds (or walnuts).

Your paste will look like this:
*We can use any flour we like in the same analogy (1000gr) as long as it is gluten free. Flour of barley helps our honey cakes become more fluffy.

**Always use baking powder on the flours and not on the liquids.

9 σχόλια:

  1. Τέλεια τα μελομακάρονα τα δοκίμασα!Φανταστική η μυρωδιά του μανταρινιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σου!!!δεν τρωω γλουτενη και στο κριθαρι και το φαγοπυρο εχω δυσανεξια,τι θα μπορουσα να βαλω?λεω να βαλω καλαμποκισιο σιμιγδαλι,τριμμενη καρυδα και κεχρι η κινοα η δεν ξερω...τι λες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα, πωλούνται αλεύρια χωρίς γλουτένη, που είναι συνθετικά κατά κάποιο τρόπο (από πατάτα, χαρούπι και άλλα υλικά μαζί με διογκωτικά κλπ). Ένα που έχω χρησιμοποιήσει πάλι(http://mstasty.blogspot.com/2011/12/blog-post_31.html) σε συνταγή με μελομακάρονα είναι το Dove (θα το βρεις σε μαγαζί με υγεινά προϊόντα).

    Το καλύτερο αλεύρι χωρίς γλουτένη όμως κατά τη γνώμη μου που μπορείς να ανοίξεις μέχρι και φύλλο είναι το Ζέας και είναι και φυσικό, χωρίς γλουτένη. Πολύ υγιεινό.
    Δεν έχω χρησιμοποιήσει αλεύρι κινόα και προσπαθώ να αποφεύγω το καλαμπόκι αν και είναι μια καλή λύση γενικά. Το σιμιγδάλι είναι καλύτερο για χαλβά (δες http://mstasty.blogspot.com/2007/11/blog-post.html) αλλά αν το αναμίξεις με το αλεύρι μπορεί να έχεις κάποιο αποτέλεσμα.

    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρύδα και το κεχρί καλό είναι δεν ξέρω αν θα σου δώσει μελομακάρονα δεν το έχω δοκιμάσει αλλά γιατί όχι; Αξίζει η δοκιμή.

    Εν κατακλείδι, μπορείς να δοκιμάσεις και με άλλα άλευρα δεν είναι απαγορευτικό κι εγώ με δοκιμή το έβγαλα αυτό.

    Ενημέρωσέ μας μόνο για το αποτέλεσμα!
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υποψη οτι και το κριθαρι και η Ζεα και το σιμιγδαλι ειναι δημητριακα που περιεχουν γλουτενη. Η Ζεα και το κριθαρι περιεχουν λιγοτερη γλουτενη απο το σιταρι, ενω το σιμιγδαλι παραγεται απο το σκληρο σιταρι (durum wheat) και ειναι υψηλο σε γλουτενη. Αυτο που ισως να μπερδευει καποιους: Μπορει κανεις να εχει δυσανεξια στις πρωτεινες του σιταριου αλλα οχι του κριθαριου, Ζεας, σικαλης κλπ. Αλλο ομως η δυσανεξια σε πρωτεινες τροφων (που παρεπιπτοντως δεν ειναι μονιμη κατασταση και οφειλεται σε λεγομενη αυξημενη εντερικη διαπερατοτητα) και αλλο η κοιλιοκακη οπου κανεις πρεπει να αποφευγει τη γλουτενη απο οπου και αν προερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παλιότερο post μου ήταν ανακριβές και καλά κάνεις και το επισημαίνεις.
      Το Ζέας και το κριθάρι περιέχουν γλουτένη. Για την ακρίβεια στο Ζέας η γλουτένη έχει διαφορετική πρωτεϊνική σύνθεση και γίνεται πιο ανεκτό σε πάσχοντες από δυσανεξία. Το ίδιο και στι κριθάρι όπου δεν εμφανίζονται τόσα προβλήματα. Και στα δυοπάντως θέλει προσοχή ακόμα και στην περίπτωση της δυσανεξίας αφού η πολύ συχνή χρήση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
      Για το Ζέας δες και σχόλιο εδώ:
      http://mstasty.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html?showComment=1326461693678#c6011809067092368079
      Όταν λέμε σιμιγδάλι εννοούμε από καλαμπόκι, σίγουρα όχι από σιτάρι!
      Η εντερική διαπερατότητα είναι μια κατάσταση που ενυπάρχει σε περιπτώσεις δυσανεξίας αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις. Είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο.

      Διαγραφή
  6. Και σίγουρα τίποτα που περιέχει γλουτένη ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ σε ασθενείς με κοιλιοκάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα! Λοιπον αυτα τα μελομακαρονα φαινονται πραγματικα δελεαστικη προταση..Τελευταια λογο ασθματος μας προετρεψαν να δοκιμασουμε διατροφη διχως γλουτενη και λεω να τα φτιαξω..:)Εχω μια ερωτηση:αν αντικαταστησω τα μανταρινια με πορτοκαλια ειναι ενταξει?Ευχαριστω..και επειδη μου βρισκεται χαρουπαλευρο θα αντικαταστησω το κριθαρενιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή