17 Δεκ 2007

Ομελέτα φούρνου special

ΥΛΙΚΑ (3 άτομα)
6 αυγά
6 φέτες γαλοπούλα βραστή

150 γραμμάρια φέτα *
Τυρί pecorino τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Λίγο μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε σε μικρά τετράγωνα τη γαλοπούλα και τη φέτα. Χτυπάτε τα αυγά. Ρίχνετε μία σταγόνα νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το baking powder* και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Στη συνέχεια προσθέτετε τη γαλοπούλα και τη φέτα. Αλείφετε με λίγο λάδι το ταψί σας και ρίχνετε την ομελέτα. Ρίχνετε από πάνω το τριμμένο τυρί ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ψήνετε στους 200ο για περίπου 20 λεπτά.
* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας π.χ. κασέρι, γραβιέρα κ.λ.π. Να προτιμάτε κατσικίσια και πρόβεια προϊόντα. Είναι νοστιμότερο αν αναμίξετε δυο διαφορετικά είδη.
* Κάποια baking powders μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης. Προτιμήστε ελεύθερο γλουτένης (gluten free) baking powder.
Συμβουλή: Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν είστε δυσανεκτικοί ή αλλεργικοί στο αυγό.
Σε περίπτωση που είστε θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη διατροφή σας!
Χρήσιμα στοιχεία: Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.
Το αυγό είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών. Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας. Προτιμήστε βιολογικά αυγά.
Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.
Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο). Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Γράφει η Φοντόρ Χριστίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου - Κούτσικας Κωνσταντίνος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ. , M.Sc στην Κλινική Διατροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου