18 Νοε 2008

ΨΕΥΤΟΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

3 μεγάλες πατάτες για τον πουρέ και 4 κομμένες σε φέτες (για να μην πέσετε έξω στρώστε τις πατάτες σας πριν το ψήσιμο στο ταψί που θα φτιάξετε το φαγητό σας)
4 κολοκύθια
350 γρ. κιμά


λάδι
αλάτι
πιπέρι
1/2 φινόκιο
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό καρότο
1 ξυλάκι κανέλλα
Μπαχάρι της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
1 ή 2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι κρασί (κόκκινο ή λευκό)
μοσχοκάρυδο για τον πουρέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε στο φούρνο. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τον κιμά. Μόλις ψηθούν τα λαχανικά μας, αλοίφουμε με λίγο λάδι το ταψί ή το πυρέξ μας και στρώνουμε τον πάτο με τις πατάτες. Στη συνέχεια βάζουμε μια στρώση κιμά, μετά μια στρώση κολοκύθια, άλλη μια στρώση κιμά και στο τέλος απλώνουμε τον πουρέ που έχουμε φτιάξει. Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε από πάνω τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. Ψήνουμε στους 200 για μισή ώρα περίπου.

Κιμάς

Τσιγαρίζουμε μισό φινόκιο με τον κιμά και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα φλυτζάνι κρασί, ένα καρότο κομμένο σε μικρές ροδέλες, τον μαϊντανό, αλάτι πιπέρι, την κανέλα και όποιο άλλο μπαχαρικό προτιμούμε (καράμ μασάλα, κουκς σπάις, άλλο μείγμα για κρέατα). Η χρησιμοποίηση ντομάτας είναι προαιρετική. Μαγειρεύουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε νερό ζεστό αν χρειαστεί.ΠουρέςΒράζουμε τις πατάτες (βράζουν καλύτερα με τη φλούδα, όμως ξεφλουδισμένες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό για τον πουρέ). Αφού βράσουν τις λιώνουμε ή στο χέρι ή στο μίξερ προσθέτοντας λάδι, αλάτι, μοσχοκάρυδο και 3 κουταλιές ζεστό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου