31 Δεκ 2011

Τραγανά μελομακάρονα (χωρίς γλουτένη)


Στην πρώτη συνταγή που έδωσα για τα μελομακάρονα χρησιμοποίησα αλεύρι από καλαμπόκι, κριθάρι και φαγόπυρο. Φέτος χρησιμοποίησα αλεύρι DOVE FARM χωρίς γλουτένη (θα το βρείτε σε μαγαζιά με υγεινά προϊόντα). Η διαφορά είναι ότι τα μελομακάρονα έγιναν πιο τραγανά... Με την προηγούμενη συνταγή, πιο μαλακά.... Ανάλογα με τα γούστα διαλέγετε και παίρνετε!


ΥΛΙΚΑ:

600 γρ. αλεύρι DOVE (self raising - που φουσκώνει μόνο του δηλαδή) χωρίς γλουτένη
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα

1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλλα
1/2 κουταλιά του γλυκού baking powder χωρίς γλουτένη
1 κούπα Ελαιόλαδο
Κανελλογαρύφαλο*
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό πορτοκάλι


*Για να φτιάξω κανελλογαρύφαλλο, χρειάζομαι 1 ξύλο κανέλλας, και περίπου 10 καρφάκι γαρύφαλλο. Βράζω σε ένα μπρίκι 1 ποτηράκι του κρασιού και χρησιμοποιώ το νερό που προκύπτει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε στο νερό με το κανελογαρύφαλλο το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χτυπάμε το λάδι με την κανέλλα, το αλάτι, το ξύσμα και το μίγμα με το γαρύφαλλο. Εν τω μεταξύ λιώνουμε τη σόδα στο πορτοκάλι και την προσθέτουμε και αυτή στο μίγμα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι αργά και ζυμώνουμε. Ίσως πάρει και λίγο παραπάνω αλεύρι.
Επειδή η ζύμη σας με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σας θρυματιστεί, μπορείτε να συνεχίζετε να τη δουλεύετε για να πλάθονται ευκολότερα τα μελομακάρονα. Σημαντικό είναι στο πλάσιμο να μην τα πλάθετε όπως τα κουλουράκια, αλλά σφίγγοντας στο κάθε χέρι εναλλάξ μέχρι να πάρουν σχήμα.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν άφησα καθόλου τη ζύμη στο ψυγείο σε ζελατίνη να "ξεκουραστεί" μήπως και έδενε αμέσως. Οπότε επιφυλάσσομαι στο μέλλον για μια τέτοια δοκιμή. 
Μόλις τελειώσετε απλώνετε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα που αλείφετε με λίγο λάδι πάνω σε ένα ταψί. Προθερμένετε το φούρνο στους 190οC και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά ή όσο χρειαστεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ:

1 κούπα μέλι
1/2 κούπα νερό

Αφού έχουμε αφήσει τα μελομακάρονά μας να κρυώσουν, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε μέσα το μέλι φτιάχνοντας έτσι το σιρόπι μας. Προσθέτουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε τόσο περισσότερο όσο περισσότερο θέλουμε να είναι μελωμένα. Όταν είναι έτοιμα μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλλα και αν θέλουμ με ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή καρύδι.

3 σχόλια:

  1. αντι για το αλευρι αυτο χωρις γλουτενη,τι μπορω να βαλω αλλο?γιατι του εμποριου εχουν guar gum και δνε κανει να το φαω.λεει η μανα μου για σιμιγδαλι καλαμποκιου με αλευρι κεχριου και ινδοκαρυδο.αλλα δνε ξερω σε τι αναλογια να το βαλω?ευχαιριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίταξε την άλλη συνταγή για μελομακάρονα με αλεύρι από καλαμπόκι εδώ:
    http://mstasty.blogspot.com/2008/12/blog-post_22.html

    (έχω βάλει και λίγο κριθάρι που αν θες μπορείς να μην το βάλεις - μπορείς να συνδυάσεις με φαγόπυρο, κεχρί όπως λες, κινόα κλπ Δεν ξέρω για το σιμιγδάλι αν θα σου πετύχει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα καταπληκτικά!! Οι οδηγίες ακριβεστατες!!!! Έκανα ένα τσακ παραλλαγή, έβαλα 500gr φαρινα χωρίς γλουτενη κ 100gr καλαμποκαλευρο γιατί δεν μου έφτανε.Είναι στο φούρνο, μοσχομυριζει ο.λ.ο το σπίτι κ εγώ είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που θα φάω μελομακαρονα φέτος!!!!! Σε περίπτωση αποτυχίας μου στην γεύση θα ενημερώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή