28 Δεκ 2011

Πουρές από Γλυκοπατάτα

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τη λευκή - που είναι και πολύ πιο γλυκιά - είτε την πορτοκαλί, που είναι λιγότερο γλυκιά όμως έχει πολύ ωραίο χρώμα)
  • Μικρό κομμάτι Τζίντζερ φρέσκο (αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε σκόνη) ή μια σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα (ή όσο θέλετε..)
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό, περίπου για 40΄. Τρυπάμε με πιρούνι, κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε αφαιρώντας τυχόν ίνες που βρίσκονται κοντά στη φλούδα και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά, γιατί με το βράσιμο ρουφάνε πολύ νερό. Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή στο μίξερ. 
Μόλις τελειώσετε προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τζίντζερ (αν είναι φρέσκο χτυπήστε το σε ένα μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί), την κανέλλα, το αλάτι. Αν έχετε χρησιμοποιήσει τη λευκή πατάτα και θέλετε να δώσετε λίγο χρώμα μπορείτε να βαλετε λίγη κιτρινόριζα (κουρκουμά). Αν αντί για τζίντζερ προτιμάτε το σκόρο, μπορείτε να το βάλετε είτε ωμό είτε να το καθαρίσετε και να το βράσετε σε ένα μρίκι ώστε να μην είναι βαρύ.
Μπορείτε να σερβίρετε τον πουρέ με κρέας ή και σκέτο. Επίσης μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα υλικά. 
Στη συνταγή αυτή μπορείτε να προσθέσετε και σελινόριζα ή/και λίγο κάστανο ή/και κολοκύθα. Αφού κόψετε σε μικρά κομμάτια την κολοκύθα ή/και τη σελινόριζα τη βάζετε σε ένα ταψί στο φούρνο με λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και μετά την πολτοποιείτε με το υπόλοιπο μίγμα. Τα κάστανα μπορείτε να τα βράσετε και να τα καθαρίσετε πριν τα προσθέσετε και αυτά.

Γλυκοπατάτα:
Η γλυκοπατάτα δεν έχει καμιά σχέση με την πατάτα. Είναι εντελώς διαφορετικό φυτό, δεν είναι υπόγειος βλαστός αλλά βολβός. Η θρεπτική της αξία την κατατάσσει σ’ ένα από τα πιο πολύτιμα τρόφιμα. Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Β καροτένιο, βιταμίνη Β6. Αποτελείται από εύπεπτους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία. Έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Σταθεροποιεί το γλυκαιμικό δείκτη προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στους διαβητικούς. Καθώς το σχήμα της μοιάζει με το πάγκρεας, θεωρείται ότι ενισχύει τη λειτουργία του. Τέλος, είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εντέρου και δεν παχαίνει. Μια μεγάλη γλυκοπατάτα έχει μόνο 140 θερμίδες!
...περισσότερα
 Tip: Με τη γλυκοπατάτα συνδυάζονται τα εξής μπαχαρικά:


1. Τζίντζερ
2. Κανέλλα
3. Μέλι
4. Μοσχοκάρυδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου