25 Νοε 2011

Ινδική σαλάτα από κινόα

Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια Κινόα (θα το βρείτε σε μαγαζιά με υγεινά προϊόντα. Είναι δημητριακό χωρίς γλουτένη)
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • Αμύγδαλα μουλιασμένα από το βράδυ* (γύρω στα 15)
  • Κάσιους μουλιασμένα για 2 ώρες* (γύρω στα 15)
  • Κουκουνάρι μουλιασμένο απο το βράδυ * (μια μικρή χούφτα)
  • Σταφίδες ή Coji - προαιρετικά (τα coji είναι εξαιρετικά θρεπτικοί καρποί που θα ρείτε επίσης σε μαγαζιά με υγεινά προϊιόντα)
  • Μαϊντανό
  • Σέλερι
  • Μαρούλι
  • 2 κουταλιές του γλυκού garam masala (μπαχαρικό που θα βρείτε σε μαγαζιά με μπαχαρικά)
  • Αλάτι - Πιπέρι
  • Κανέλα (προεραιτικά)
  • Λίγο λάδι (προτιμώ σισαμέλαιο αντί για ελαιόλαδο αφού αντέχει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες χωρίς να οξειδώνεται) 
*Το μούλιασμα των ξηρών καρπών τους κάνει ελαφρύτερους για τη χώνεψη, απομακρύνει τοξικές ουσίες και ανεβάζει κατά πολύ τη θρεπτική τους αξία.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βρέχουμε το κινόα και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι χωρίς νερό. Ψήνουμε μέχρι να φύγει η υγρασία και να πάρει μυρωδιά. Μέχρι για την ακρίβεια, να πάρει ένα χρώμα χρυσαφί ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην κολλήσει.
Κόβουμε το μαρούλι, το μαϊντανο, το σέλερι ώστε να τα έχουμε έτοιμα.


Εν τω μεταξύ βράζουμε τα 2 ποτήρια νερό με 1 κουταλιά garam masala και μόλις βράσει το ρίχνουμε στο κινόα και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Τα υπόλοιπα 2 ποτήρια νερό τα βράζουμε και αφήνουμε μέσα τις σταφίδες ή τα coji για 20 λεπτά αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Σωτάρουμε τους ξηρούς καρπούς με το σισαμέλαιο σε χαμηλή φωτία και μόλις ροδίσουν τα προσθέτουμε μέσα στο κινόα με  τις σταφίδες που θα έχουν μουλιάσει (χωρίς το νερό από το μπρίκι).

Αναμένουμε συμπληρώνοντας λίγο - λίγο νερό αν χρειαστεί μέχρι να βράσει το κινόα. Προσθέτουμε κάθε φορά νερό ίσα για να μην κολλήσει.
Λίγα λεπτά πριν είμαστε σίγουροι ότι το κινόα είναι ψημένο σωτάρουμε τα λαχανικά μας για 2 το πολύ λεπτά με την υπόλοιπη κουταλιά από το garam masala και με μερικές κουταλιές σισαμέλαιο και τα ρίχνουμε στο μίγμα για περίπου ένα λεπτό σχεδόν ωμά.


Καλή σας όρεξη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου