8 Δεκ 2011

Τυρί παρμεζάνα από ξηρούς καρπούς (χωρίς γάλα)

Η συνταγή αυτή θέλει το χρόνο της...
Μπορείτε να την  καταναλώσετε χωρίς συνοδευτικό ή μπορεί να δώσει πολύ ωραία γεύση σε σαλάτες, σούπες κλπ.

Συστατικά

  • 1 φλυτζάνι κουκουνάρι ωμό, μουσκεμένο για 2 ώρες ή και περισσότερο*
  • 1 φλυτζάνι ωμά cashews, μουσκεμένα για 2 - 2,5 ώρες
  • 1/2 φλυτζάνι νερό
  • 1/4 φλυτζάνι λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (μπορείτε να το βράσετε πριν και μετά να τοπρεσθέσετε αν σας δημιουργεί πρόβλημα, αλλιώς ωμό δίνει ωραιότερη γεύση)
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Διαδικασία

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώστε το μίγμα σε μια λαδόκολα και βάλτε το στο φούρνο για περίπου 8 ώρες στους 50οC εώς ότου το μίγμα γίνει στέρεο. Το μυστικό είναι να απομακρυνθεί όλη η υγρασία. Στη συνέχεια σπάστε το και φυλάξτε το σε αεροστεγή μπολ στο ψυγείο.
Αν δεν θέλετε να καταναλώσετε τόσο χρόνο για την αφύγρανση μπορείτε να καταναλώσετε αμέσως το μίγμα σαν dressing σε μια σαλάτα ή όπως αλλιώς νομίζετε.

*μουσκεύοντας τους ξηρούς καρπούς ενισχύειεται η θρεπτική τους αξία και αποβάλλονται αρνητικοί παράγοντες που περιέχονται και δυσκολέύουν την πέψη (φυτικό οξύ). Επιπλέον οι ξηροί καρποί γίνονται πιο νόστιμοι. Το ίδιο ισχύει και για τους διάφορους καρπούς (φακές, ρεβύθια, κινόα κλπ). Ειδικά αν έχετε προβλήματα πέψης αλλά ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα πρέπει να το δοκιμάσετε! Δες και εδώ.

Ποια είναι η διαδικασία μουσκέματος:
1. Βάζετε τους ξηρούς καρπούς σε ένα γυάλινο και όχι πλαστικό μπωλ.

2. Συμπληρώνετε με διπλάσια ποσότητα νερού από την ποσότητα των ξηρών καρπών.

3. Αφήνετε για το χρόνο που απαιτείται (δείτε εδώ χρόνους και για άλλους ξηρούς καρπούς. Γενικότερα όσο σκληρότερος ο καρπός τόσο περισσότερο το μούλιασμα. Σε περίπτωση που μουσκέψετε για περισσότερες ώρες καλό είναι να αλλάξετε το νερό 2 ή και τρεις φορές.

4. Ξεπλένετε καλά αφού το νερό που μένει είναι όξινο και έχει συγκεντρώσει όλες τις ουσίες που δυσκολεύουν την πέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου