11 Ιαν 2012

Κέικ Μπανάνας (χωρίς γλουτένη)

Λίγο πριν το φούρνο
ΥΛΙΚΑ:

  •  6-8 Μπανάνες
  • 3 φλυτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη (αλεύρι Dove ή/και καλαμποκιού ή/και ρυζιού). Μπορείτε να δοκιμάσετε και Ζέας λόγω της πιο ανεκτής γλουτένης που περιέχει ή συνδυασμό)
  • 2 φλυτζάνια μέλι
  • 2/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουαλιές του τσαγιού σόδα
  • 1 κουαλιά του τσαγιού αλάτι
  • 1/2 κουατλιά του τσαγιού baking powder
  • 2 αυγά
  • Κανέλλα κατά βούληση
  • Μισό φλυτζάνι ξηροί καρποί ή λίγα αποξηραμένα μούρα coji (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


 

Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα mash pure. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μίγμα και αναμιγνύουμε μέχρι να φτιαχεί ένα ομοιόμορφο μίγμα όπως φαίνεται παρακάτω. Απλωνουμε το μίγμα σε ένα πυρέξ και ψήνουμε στο φούτνο στους 190οC για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί.
 
Μετά το φούρνο
Προσθέτουμε τέλος ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα μούρα



5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το κέικ μπανάνας!
    Το ίδιο καλό γίνεται και με αλεύρι σιταριού, αλλά και με αλεύρι χωρίς γλουτένη.

    Ηθελα να διευκρινήσω όμως ότι το αλεύρι ζέας περιέχει γλουτένη και δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Evdoba,
    Σ'ευχαριστώ για το κέικ.

    Για το αλεύρι Ζέας δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα...
    Το αλεύρι Ζέας περιέχει όντως γλουτένη η οποία έχει διαφορετική όμως πρωτεϊνική σύνθεση από τη γλουτένη που βρίσκευται στο σιτάρι τη σίκαλη, τη βρώμη.
    Η διαφορά της αυτή καθιστά το Ζέας πολύ εύπεπτο και σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα.

    Στους ασθενείς με κοιλιοκάκη, αναφέρονται έρευνες στις οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί αρχαία δημητριακά όπως το Ζέας αλλά τα κοινά και γνωστά επεξεργασμένα άλευρα που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως.

    Πιο αναλυτικά, γενετικές και βιοϊατρικές έρευνες (Vincentini O., 2007· Qyving, Molberg et. al., 2005) που εξέτασαν ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων από αρχαία, αβελτίωτα είδη και ποικιλίες της εξελικτικής αλυσίδας του σιταριού, έδειξαν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη κωδικοποιείται από γονίδια α-γλιαδίνης στο χρωμόσωμα 6D του σίτου, το οποίο υπάρχει στις σημερινές ποικιλίες αλλά απουσιάζει από τη γλουτένη της ζέας και του μονόκοκκου δημητριακού.

    Στην έρευνα (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Vincentini%20O.%2C%202007%20Qyving) η γλουτένη από το Ζέας (που αναφέρεται ως Farro Wheat) δεν έχει καμία τοξικότητα συγκρινόμενη με αλεύρι Spelt (είδος σιταριού).

    Το Ζέας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε Μαγνήσιο (40% περισσότερο μαγνήσιο από τα κοινά αλεύρια), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λυσίνη, μαζί με το γεγονός ότι περιέχει 28 χρωμοσώματα στη γλουτένη του από τα 42 περίπουα στα κοινά άλευρα, είναι ιδιαίτερα εύπεπτο.
    Η ποικιλία Triticum monococcum περιέχει ακόμη λιγότερα (14!).
    Το γεγονός αυτό αλλοιώνει τη δομή της γλουτένης τόσο, που και οι δυο ποικιλίες συνίσταται ακόμα και σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

    Αυτά και περιμένω και νέες προτάσεις για συνταγές...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά όσα ανάφερες Homer, για τις παραπάνω έρευνες, αλλά βάση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ. 41/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
    της 20ής Ιανουαρίου 2009 σχετικά με τη σύνθεση και την επισήμανση τροφίμων κατάλληλων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη:

    Το σιτάρι (δηλαδή όλα τα είδη Triticum, όπως το σκληρό
    σιτάρι, η όλυρα και ο σίτος kamut), η σίκαλη και το κριθάρι έχουν χαρακτηριστεί ως σιτηρά για τα οποία υπάρχουν επιστημονικές
    ενδείξεις ότι περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη
    που υπάρχει στα ανωτέρω σιτηρά μπορεί να έχει δυσμενή
    επίδραση στην υγεία των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη
    και επομένως τα εν λόγω άτομα πρέπει να την αποφεύγουν.

    Και είναι γεγονός ότι η κοινότητα των γαστρεντερολόγων το αφαιρούν από το διαιτολόγιο των ατόμων αυτών και το έχουν στα απαγορευμένα τρόφιμα.

    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα επιμείνω σε ό,τι φορά την κοιλοκάκη. Καθένας να συμβουλευτεί το γιατρό του πριν απ'όλα...

    Όμως, πρέπει να πούμε πως δυσανεξία στη γλουτένη δεν σημαίνει αυτομάτως κοιλιοκάκη. Η γλουτένη είναι συνυφασμένη με μια σειρά προβλημάτων και παθήσεων από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα. Δυσκοιλιότητα, διάρροια, δερματικά, καντιντίαση (υπερανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans), κλπ. Επίσης επιδρά αρνητικά σε σειρά παθήσεων όπως εντεροπάθειες (ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Νόσος του Chron), στομαχικές-πεπτικές διαταραχές, μέχρι και σε σοβαρές ψυχολογικές ή νευρολογικές παθήσεις.
    Επομένως, σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την εμπειρία μου, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει το Ζέας το οποίο μπορεί να δοκιμάσει.

    Ξαναλέω, δεν θέλω να δημιουργήσω εντυπώσεις σε ασθενείς με κοιλιοκάκη. Καθένας να συνεννοηθεί με τον γιατρό του, απλώς δίνω μια εναλλακτική που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη σε πολλές παθήσεις και καταστάσεις όπου υπάρχει σοβαρή δυσκολία στην αφομοίωση της γλουτένης. Και βέβεαια (ξαναλέω) δυσανεξία στη γλουτένη δεν σημαίνει αποκλειστικά κοιλιοκάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή