11 Μαρ 2012

Ανοίξτε φύλλο για πίτες! (χωρίς γλουτένη)

Μπορείτε να ανοίξετε με αλεύρι χωρίς γλουτένη (δοκίμασα Dove) αν και δεν είναι πολύ εύκολο όμως είναι και θέμα πείρας και προσπαθειών. Πάντως γίνεται καλό και τραγανιστό το αποτέλεσμα.
  • 2 κούπες αλεύρι Gluten free (Dove Self για ψωμί)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές τσαγιού baking powder
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι
  • Χλιαρό νερό (περίπου 1- 2 κούπες αναλόγως...)
Ενδεικτικά, γέμιση για κολοκυθόπιτα:
  • 600 γρ. περίπου κολοκύθα κίτρινη
  • 3 κολοκύθια πράσινα
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 φοινόκιο
  • 1 κ.σ. Κανέλλα 
  • 1 κ.σ. Κουρκουμάς
  • Μαϊντανός
  • Άνιθος
Διαδικασία:

Αφού προσθέσουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη, εκτός πό το νερό, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά - σιγά το χλιαρόνερό και με τα χέρια ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό, ενώ αν κατά λάθος μας πέσει λίγοπαραπάνω προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Εν το μεταξύ μπορούμε να ρίζνουμε στα χέρια μας λίγο λάδι αν η ζύμη  μας κολλάει στα χέρια. Μόλις η ζύμη δεν κολλάει και έχει φτιαχτεί μια ομοιόμορφη μάζα την αφήνουμε να ξεκουραστεί στη λεκάνη για κανένα μισάωρο.

Για το άνοιγμα του φύλλου:

Χωρίζω τη ζύμη μου σε δυο ισόποσα κομμάτια. Σε μια λεία επιφάνεια ρίχνω ρίγο αλεύρι και αφήνω πάνω το ένα κομμάτι. Ρίχνω με το χέρι λίγο αλεύρι και στο πάνω μέρος της ζύμης. Στη συνέχεια παίρνω τον μπλάστη και με προσεκτικές κινήσεις μπρος και πίσω ανοίγω το φύλλο μου. Κάθε περίπου 4-5 κινήσεις μπρος - πίσω αλλά ζω την  κατεύθυνση στο ζυμάρι μου και όχι στον μπλάστρη και επαναλαμβάνω. Ρίχνω λίγο αλεύρι κατά διαστήματα. Το φύλλο δεν θα γίνει πολύ λεπτό και να μην το επιδιώξετε.

Μόλις είμαστε έτοιμοι τυλίγω προσεκτικά στο μπλάστρη το φύλλο μου και απλώνω με προσοχή σε ένα λαδωμένο πυρέξ. Μόλις το απλώσω ρίχνω και απλώνω λίγο ελαιόλαδο όπως φαίνεται στην εικόνα δίπλα.





Προσθέτω τη γέμισή μου και ανοίγω και το δεύτερο φύλλο όπως και πριν. Μόλις είμαστε έτοιμοι το τυλίγουμε και πάλι στο μπλάστρη και το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση. Τυλίγουμε το πρώτο φύλλο στα άκρα ώστε να συναντηθεί με το δεύτερο φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιμετρικά του πυρέξ. Στη συνέχεια  ρίχνω λίγο λάδι στο χέρι μου και το απλώνω απαλά στη ζύμη. Κάνω το ίδιο με ελάχιστο νερό που ρίχνω στη η χούφτα  μου. Τρυπάω ελαφρά με ένα μαχαίρι το στεφάνι από τη ζύμη γύρω από το πυρέξ καθώς και την επιφάνεια της πίτας μου.
Τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC-200oC για περίου 50 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμη.

Γίνεται πολύ καλύτερο και με αλεύρι Ζέας (για την περιεκτικότητα σε γλουτένη στο αλεύρι Ζέας, τις διάφορες ευαισθησίες στη γλουτένη, διάβασε στα σχόλια εδώ). Με αλεύρι Ζέας το αποτέλεσμα φαίνεται δίπλα.

4 σχόλια:

  1. θα ηθελα να μαθω τι μιγμα αλευρι μπορω να βαλω αντι του dove.εχω νισεστε,χανθακικη κομμι,ρυζαλευρο,καλαμποκαλευρο,κεχρι,αμαρανθο,κινοα,τεφφ,βρωμης...ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω χρησιμοποιήσει Ξανθανικό Κόμμι ούτε teff. Δεν θα χρησιμοποιούσα σίγουρα Κεχρί ή αμάρανθο γιατί αποκελιεται να σου γίνει φύλλο. Ίσως θα προσπαθούσα να κάνω τη δουλειά με βάση το φαγόπυρο, συνδυάζοντας ρυζάλευρο με κινόα. Αλλά πάλι θέλει δοκιμή.
    Σπέφυγε τη βρώμη γιατί δύσκολο να μην περιέχει γλουτένη...
    πρέπει να έχει αναπτυχθεί "καθαρά" για να μην περιέχει γλουτένη αλλά μου φαίνεται σχεδόν αδύνατον. Όταν δοκιμάσεις πάντως ενημέρωσε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μηπως να δοκιμασετε αλευρι αγιου γεωργιου και αντι ξανθικου να βαλετε psyllium husk?

    ΑπάντησηΔιαγραφή